Digitaal afhangen met KNLTB ClubApp en afhangbord

Digitaal afhangen met de KNTLB ClubApp en het afhangbord

Vanaf 1 januari 2024 stopt de KNLTB met de uitgifte van de plastic magneetstrip ledenpas, en gaan ze over op een digitale ledenpas die te vinden is in de KNLTB ClubApp.

Voor onze vereniging betekent dit dat we overstappen naar een andere manier van afhangen, waarbij je niet meer de plastic ledenpas door een magneetstriplezer haalt. In plaats daarvan gebruik je de KNLTB ClubApp in combinatie met een QR-code op het afhangbord om een baan af te hangen.

Het afhangen via de ClubApp zit nog in de ‘pilot’ fase. Er wordt dus nog aan gewerkt door de beheerder van de KNLTB ClubApp. Toch bieden we de optie nu alvast aan zodat we op tijd klaar zijn voor de overstap, en nieuwe leden ook vanaf januari kunnen afhangen.

Op deze pagina leggen we uit hoe nieuwe afhangen met de ClubApp werkt, en beantwoorden we veelvoorkomende vragen.

Stappenplan digitaal afhangen

Hieronder lees je hoe je de digitaal kunt afhangen.
Klik de onderstaande stappen open voor meer informatie en voorbeelden.

1. Ga naar het afhangbord op de vereniging.


Het afhangen start bij het afhangbord op de vereniging. Het afhangbord is te vinden in Sportcafé de Bruijnerie aan de rechterkant naast de bar.

Als er een rij staat bij het afhangbord, dan vragen we je aan die volgorde aan te houden. Op die manier verloopt het afhangen zo eerlijk mogelijk.

2. Open de KNLTB ClubApp op je mobiele telefoon.


Pak je mobiele telefoon, en open de KNLTB Club App.

afhangen

Heb je de KNLTB ClubApp nog niet je mobiele telefoon staan? Download deze vanuit de Google Play Store of Apple App Store (zie veelvoorkomende vragen).

Voordat je kunt afhangen moet je eerste zijn ingelogd in de KNLTB ClubApp.

3. Klik onderin op ‘Spelen’ en daarna op ‘Baan reserveren’, een actueel banenoverzicht verschijnt.


Ga in de KNLTB ClubApp eerst naar ‘Spelen’ (onderaan), en ga daarna naar ‘Baan reserveren’ (bovenin).


4. Kijk welke baan vrij is. Klik op de QR-code van de baan die je wil afhangen.


Een vrije baan is te herkennen aan een baan met een groen vierkant en een QR-code.


5. Klik op ‘Aanmelden’. Er opent nu een QR-code scanner in de app.


Je ziet nu de geselecteerde baan, en de afhangtijd.

De standaard afhangtijd is 30 minuten. Die tijd wordt automatisch opgerekt naar 45 minuten op het moment dat je in een volgende stap drie andere spelers toevoegt (en dus met vier spelers afhangt).Na het klikken op ‘Aanmelden’ opent een QR-code scanner op de mobiele telefoon.

6. Scan de QR-code op het afhangbord.


Gebruik de QR-code scanner die vanuit de KNLTB ClubApp geopend is, om de QR-code op het afhangbord te scannen.

De QR-code wijzigt ieder uur.

7. Zoek en selecteer de spelers die je wil toevoegen.

Je kunt nu de andere spelers toevoegen. Er zijn een paar manieren om dit te doen.
Verreweg de makkelijkste manier is door te klikken op ‘Speler toevoegen’.

Je kunt vervolgens de spelers zoeken op basis van de naam:

8. Klik op ‘Reserveren’ om je baankeuze te bevestigen.9. De baan is afgehangen!


Gefeliciteerd! De baan is succesvol afgehangen. Je kunt gaan spelen.


Een uitgebreidere instructie is hier te vinden: Digitaal afhangen – Handleiding T.V. Kontakt

Of bekijk het volgende filmpjes van de KNLTB:

Veelvoorkomende vragen

Hieronder kun je een aantal veelvoorkomende vragen vinden. Staat je vraag er niet tussen? Stel dan je vraag door een mail te sturen naar cr@tvkontakt.nl

KNLTB ClubApp

Hoe kan ik de KNLTB ClubApp downloaden?


De KNLTB ClubApp kun je downloaden via:

Google Play Store (voor Android / Google):

Apple App Store (voor Apple):


Om goed te kunnen blijven afhangen is het belangrijk dat je de laatste versie van de KNLTB ClubApp gebruikt. Zet het automatisch updaten van de app aan, of update de app regelmatig zelf.

Het lukt me niet om een account aan te maken of in te loggen in de KNLTB ClubApp


Als je de KNLTB ClubApp voor de eerste keer opent, dan moet je eerst inloggen.

De eerste stap is het selecteren van de club. Zoek op: ‘T.V. Kontakt’ (spaties zijn belangrijk):

De tweede stap is het invoeren van je bondsnummer, en je wachtwoord:Het bondsnummer kun je vinden op je ‘oude’ ledenpas, of een ander lid kan je in de KNLTB ClubApp op naam opzoeken onder ‘Maatjes’, en vervolgens het bondsnummer doorgeven.

Gebruik je het account voor de eerste keer? Of weet je het wachtwoord niet meer? Klik dan op ‘Nieuw wachtwoord aanmaken’. Geef bij het aanmaken van een nieuw wachtwoord het e-mailadres op dat ook bekend is bij de ledenadministratie.

Voor vragen over het inloggen of het aanmaken van een account voor de KNLTB ClubApp kun je terecht bij ledenadministratie@tvkontakt.nl.

Afhangen

Tot wanneer kan ik nog afhangen met mijn plastic ledenpas?


Op dit moment is dat nog niet duidelijk. De KNLTB stopt vanaf 1 januari 2024 met de uitgifte van plastic ledenpas, maar het is nog niet duidelijk wanneer ze het afhangen met plastic ledenpas gaan stopzetten. Voorlopig is het dus nog mogelijk om af te hangen via de magneetstrip lezer, maar wij moedigen aan om alvast te wennen aan het nieuwe systeem met de ClubApp en de QR-code op het afhangbord.

Moet ik mijn oude pas weggooien als ik digitaal kan afhangen?


Liever niet! Wij willen jullie vragen om de plastic pas te bewaren. Het kan helpen bij ‘offline afhangen’ als er een storing is met de ClubApp of het afhangbord. Ook voor de toss is het handig. Voor nieuwe leden, die vanaf 1 januari 2024 geen plastic pas meer krijgen, gaan we op zoek naar een andere oplossing. Daarnaast wil je de pas natuurlijk ook omdat je trots lid bent van deze mooie vereniging.

Ik heb een hele oude telefoon, helemaal geen telefoon, of ik ben mijn telefoon vergeten. Kan ik dan nog wel tennissen?


Ja, dat kan!

Op dit moment moet in ieder geval één speler een mobiele telefoon met de KNLTB ClubApp bij zich hebben. Die speler kan, tijdens het afhangen, de andere spelers toevoegen door ze op te zoek in de ClubApp. De andere spelers hoeven op dit moment nog niets te doen.

Ook als in de toekomst de KNLTB ‘inchecken op de club’ mogelijk maakt, dan kan er een papieren versie van de QR-code van de digitale ledenpas worden geprint waarmee kan worden ingecheckt.

Wij moedigen het wel aan dat zo veel mogelijk leden de KNLTB ClubApp gaan gebruiken.

Kan ik ook vanaf huis een baan reserveren?


Op dit moment is het reserveren op afstand bij onze vereniging nog niet mogelijk. Er kan nu alleen op de vereniging worden afgehangen (KNLTB ClubApp + Afhangbord).

Dit is een bewuste keuze die door het bestuur is voorgelegd aan de leden tijdens de algemene ledenvergadering van 2023. Op een later moment zal opnieuw worden onderzocht of ‘afhangen op afstand’ iets is dat past bij onze vereniging

Hoe kan ik bij het afhangen makkelijk andere spelers toevoegen?


De makkelijkste manier om spelers toe te voegen is door deze te zoeken in de ClubApp. Dit doe je door te kiezen voor ‘Speler toevoegen’ te klikken. Vervolgens kun je de naam invoeren van iedereen dit lid is van de vereniging.

Tip! Als je in de ClubApp iemand opzoekt via het tabje ‘Maatjes’, dan kun je die speler instellen als ‘Favoriet’ door op het profiel van persoon op het het sterretje rechtsboven te klikken. Op die manier kun je een lijst aanleggen met mensen met wie je vaak speelt, en die zullen vervolgens als eerste verschijnen als je spelers wil toevoegen voor het afhangen van een baan.

Ik ben lid van meerdere verenigingen. Hoe kan ik de juiste vereniging selecteren om af te hangen?


Het is mogelijk om te switchen van vereniging, maar het is op dit moment nog wel omslachtig. Je zal in de KNTLB ClubApp eerst moeten uitloggen, en vervolgens opnieuw moeten inloggen maar dan met de juiste vereniging. Zie het KNLTB Club support artikel voor meer details: Hoe kan ik inloggen bij meerdere clubs?

Hoe kan ik afhangen als er storing is met de ClubApp of het afhangbord?


We zijn nog op zoek naar een goede oplossing. Deze oplossing zal uiterlijk eind december beschikbaar zijn. We willen in ieder geval iedereen die op dit moment een pasje heeft vragen om deze te bewaren. Waarschijnlijk gaan we een aantal ‘blanco’ pasjes beschikbaar maken die met een stift beschreven kunnen worden en da afloop weer kunnen worden uitgeveegd (net als een whiteboard). Hier komen we nog op terug.

Hoe kan ik meedoen met de toss als ik geen plastic pas meer heb?


We zijn nog op zoek naar een goede oplossing. Deze oplossing zal uiterlijk eind december beschikbaar zijn. We willen in ieder geval iedereen die op dit moment een pasje heeft vragen om deze te bewaren. Waarschijnlijk gaan we een aantal ‘blanco’ pasjes beschikbaar maken die met een stift beschreven kunnen worden en da afloop weer kunnen worden uitgeveegd (net als een whiteboard). Hier komen we nog op terug.

De ClubApp geeft tijdsvakken aan van 30 minuten. Ik mag toch 45 minuten spelen als ik met vier spelers ben?


Dat klopt! Het systeem herkent dit gelukkig automatisch. Als je een tijdvak kiest, dan kun je vervolgens spelers toevoegen. Als er een vierde speler wordt toegevoegd, dan wordt de tijd automatisch verlengd naar 45 minuten. Bij minder dan vier spelers blijft de tijd 30 minuten.

Foutmeldingen

Hoe kan het dat de ClubApp aangeeft dat er geen banen kunnen worden afgehangen, terwijl er wel banen beschikbaar zijn?


Soms geeft de ClubApp aan dat er geen banen beschikbaar zijn, terwijl dit overduidelijk wel zo is. Er is dan geen enkele baan met een groene QR-code. Dit probleem moet verder onderzocht worden, maar het lijkt te maken te hebben met de standaard ’tijdblokken’ van vijf minuten. Als je bijvoorbeeld afhangt op 18:00, 18:05 of 18:10, dan kun je dit probleem ervaren. Als je het één minuut later opnieuw probeert, dus bijvoorbeeld om 18:01, 18:06 of 18:11 dan werkt het wel. Wij zullen dit probleem verder onderzoeken, en KNLTB Club Support om een reactie vragen.


Ik krijg de melding dat de reservering niet is toegestaan tot 0 minuten voor het gewenste tijdstip.


Op dit moment staat het afhangen zo ingesteld dat er tijdsblokken van vijf minuten zijn. Hierdoor is het mogelijk om snel ‘door te rouleren’. Hierdoor heb je ook relatief kort de tijd om de reservering af te ronden. Het systeem kijkt naar de starttijd waarop de speeltijd zou ingaan. Stel dat je om 18:00 zou willen starten met spelen, maar je ‘start’ het afhangproces om 17:58, dan heb je maar twee minuten de tijd om het reserveren af te ronden. Lukt dat niet binnen die tijd, dan krijg je de onderstaande foutmelding:Helaas moet je in dit geval op ‘Annuleren’ klikken en het opnieuw proberen.
We gaan opzoek naar een oplossing.

Overige vragen

Mocht je nog verdere vragen hebben, of verbeterideeën hebben waardoor het digitaal afhangen nog makkelijker wordt? Laat het dan weten via cr@tvkontakt.nl.